dimecres, 7 de gener del 2009

Salvem el sanatori republicà de Beniadlà!




A les darreries del proppassat novembre, la comissió de cultura de l'Ajuntament de Dénia va aprovar, amb els vots dels representant de l'actual govern municipal - format pel PP, Gent de Dénia, Centre Unificat, PDS i el decisiu transfuga Juan Collado - la iniciació de l'expedient per a descatalogar com a patrimoni protegit l'antic casalici situat a la vora de l'edifici del nou hospital comarcal, a la partida de Beniadlà.

Aquest antic sanatori-hospital - del funcionament del qual hom té constància a partir del 1926 - és un edifici emblemàtic, per tractar-se d'una fita emblemàtica de la memòria de la lluita del nostre poble en defensa de la república i de les llibertats, ja que va funcionar durant la guerra civil com a hospital de sang, especialment per atendre els brigadistes internacionals en la seva curació i recuperació.

Per tot això l'edifici fou catalogat i protegit en l'inventari del patrimoni de l'ajuntament de Dénia i quan es va aprovar el Pla Espacial de Beniadlà per tal de construir el nou hospital de la Marina Alta es va mantenir l'estatus de protecció per unanimitat dels grups municiapals, i es va concedir la llicència d'obres amb la condició expressa que es rehabilitàs l'edifici i se li adjudiqués un ús adequat dins el recinte hospitalari.

Com segurament sabeu, la Conselleria de Sanitat s'ha acarnissat especialment amb la nostra comarca, amb la intenció de convertir-la en objecte d'experimentació dels seus anhels privatitzadors, per això va condicionar implacablement la construcció d'un nou hostpital al fet que fos de gestió privada, privatització que s'ha extès a tota l'àrea comarcal de salut, malgrat la importànt lluita que han mantingut en els darrers anys tant els treballadors sanitaris com la societat de la Marina Alta.

Ara, "Marina Salud", la companyia adjudicatària, ha demanat que se la deslliure del compromís de conservació de l'antic hospital republicà amb l'excusa que no s'avé amb el nou entorn i que es troba en un avançat estat de deteriorament. El mateix govern mesell que es va formar violentant els resultats de la voluntat popular, ara s'ha apressat ha afrontar la memòria democràtica del nostre poble per servir els interessos privats.

Avui he llegit al diari que l'associació "Vent de Progrés" - del al qual no tenia coneixement fins ara - ha decitit llençar una campanya per aturar l'enderrocament del sanatori republicà de Beniadlà i la seva preservació com "un deure moral i polític" atès que es un element important del "patrimoni d'un període vital de la història de Dénia", per a la qual cosa s'hi han progamat recollides de signatures personals, adhesions d'institucions i altres activitats reivindicatives.

Vull aplaudir de tot cor la iniciativa i demanar a tots els lectors d'aquest bloc que hi ha a la comarca que es mobilitizin activament per tal de fer suport a la proposta.

Contra el mal govern! Visca la República!

(P.S. Despés d'haver penjat el post me n'assabento de l'adreça-e on podeu fer arribar les vostres adhesions: ventdeprogres@yahoo.es )