divendres, 22 de gener del 2010

Afinitats electives: Tina Modotti, dona amb bandera




Tina Modotti va nèixer a Itàlia i va emigrar de ben jove als EE.UU. on es va iniciar en la fotografia de la mà d'Edward Weston. Juntament amb el el fotògraf americà es va traslladar a Mèxic on es va integrar de ple en el món intel·lectual comunista i d'esquerres, al costat de personatges com Frida Kalho i Diego Rivera. Va acudir a lluitar en defensa de la República durant la guerra civil espanyola i es es va integrar al 5é Regiment amb el nom de batalla de Maria. Després va tornar a Mèxic, on va morir.
Exemple de revolucionària total, en el compromís polític i social, en em model de vida i l'activitat artística i cultural he elegit aquesta fotografia perquè, per a mi, aquesta dona caminant decididament i orgullosa amb la bandera roja reflecteix perfectament l'ideal feminista i d'alliberament i el toc de dignitat que va mantenir sempre Tina.
El seu posicionament davant la tècnica i l'art fotogràfic la podem veure ben definida en aquest conegut text:

Em considero una fotógrafa i res més: i si les meves fotografies es diferencien d'altres obres que es produeixen en aquest camp és justament perquè busco produir no precisament art, sinó fotografies honestes, sense trucs ni manipulacions, mentre que la majoria dels fotògrafs busquen tot el temps efectes artístics o la imitació d'altres mitjans d'expressió i d'això resulta un producte híbrid que no arriba a donar a l'obra produïda el caràcter més important que hauria de tenir: la qualitat fotográfica.

Avui molta gent, com jo mateix, proclama la seva admiració per la seva obra entesa com a aliatge indestriable de compromís amb la realitat i, a la vegada, amb la creació artística.