dilluns, 30 de gener del 2012

Sabina Spielrein! Quantes dones em queden per descobrir?




   Ahir vàrem anar a la sessió de cineclub de Xàbia, varem veure la pel·licula Un mètode perillós, en versió original. Ha estat aquest film qui m'ha fet conèixer l'existència de Sabina Spielrein, el personatge que fa de film conductor per desenvolupar una interessant trama cinematogràfica que ens introdueix en les relacions entre dues figures claus de la psicoanàlisi: Freud i Jung.
   Però tot i ser-ne, en certa mesura el ferment que mou tota la història, a la pel·lícula, la figura de Sabina se'ns mostra sobretot des de la vessant de la seva intensa relació eròtico-sentimental amb Jung, tot i que també apunta alguna informació respecte a la seva trajectòria com a psicoanalista. I tanmateix, només he cercat una mica, aquest tret se'm ha revelat d'un interès excepcional: així, la seva teoria ambivalent de sexualitat  en tant que instint de destrucció i instint de transformació, que s'anticipa als desenvolupaments les teories teories posteriors dels dos "mestres", els seu treball amb Piaget o l'experiència pedagògica del desenvolupament de la Guarderia Blanca, juntament amb Vera Schmidt (una fita molt important en la pedagogia d'alliberament),per acabar afusellada pels nazis, juntament amb les seves filles. 
   No cal dir que això ja m'ha passat d'altres vegades, amb dones cièntífiques, artistes..., cosa que posa ben de manifest com n'estem de lluny, malgrat la idea dominant, d'una societat realment igualitària, capaç de valorar i aprofitar tot el capital que han aportat i aporten les dones al desenvolupament de la humanitat.