dimarts, 5 de març del 2013

Afinitats electives: Eve Arnold, empatia i compromís






   Segurament hom coneix especialment  Eve Arnold pel ser la fotògraf que ens ha deixat les instantànies més interessants de Marilyn Monroe, especialment el reportatge que li va realitzar al llarg del rodatge de Vides rebels. O també, potser, pels retrats que va fer de Marlene Dietrich o d'altres actrius, actors o personatges cèlebres.  
   La realitat, però, és que la nostra fotògrafa - de naixement Eve Cohen, filla d'un rabí ucraïnià emigrat al EE-UU- que va fascinar de bell principi a Cartier-Bresson fins al punt d'apadrinar-la perquè fos la primera dona americana en entra a l'agència Magnum, és molt més que això: és tracta d'una mirada implicada fonamenentalment en el compromís social, d'una mirada profundament humanitzada que recorre el món per donar visibilitat als treballadors, als immigrants, a les minories ètniques, a les prostitutes...


Havia estat pobra i vaig voler documentar la pobresa; havia perdut un fill i vaig estar obsessionada amb els  naixements; estava interessada en política i vaig esperar saber com afectava les nostres vides; sóc una dona i vaig voler saber sobre las dones.