dilluns, 6 de maig del 2013

Al voltant de la font, ara fa trenta anys.





   El 8 de maig de 1983 s'havien de realitzar les segones eleccions municipals democràtiques, conjuntament amb les primeres eleccions autonòmiques al País Valencià. Jo ja m'havia presentat en les primeres del 79 i havia sortit elegit regidor a Gata pel Partit Comunista. 
   Aleshores feia dos anys que vivia a Pedreguer i estava afiliat a la Unitat del Poble Valencià, una coalició electoral nascuda l'any anterior per  a les generals, on s'havia integrat l'Agrupament d'Esquerres del País Valencià - format a partir de dos grups provinents del PCPV i del PSAN.
   Un grup de gent nacionalista i progressista, en la seva majoria independents, havíem decidit de formalitzar una candidatura i algú va pensar que seria una bona idea que la imatge per als cartells o el programa agrupés els candidats en una una foto al voltant de la font que havia estat retirada de la plaça feia més de deu anys i que conservava en la seva caseta de camp el metge Jaume Costa i Pérez.
   Quan vam anar a demanar-li permís, el conegut metge pedreguer ens va explicar com aquell dia de 1969 baixava plaça avall i va veure, estupefacte, que estaven derruint la font de la plaça, quan va preguntar li van dir que totes aquelles pedres anaven en un abocador, llençades al barranc... Va pujar a la Sala ha demanar explicacions i, efectivament, sembla que ara que ja hi havia aigua potable no calia mantenir les fonts públiques..., que calia fer lloc per al cotxes, aparcaments... D. Jaume, indignat, va demanar que li deixessin emportar-se la font a la seva caseta del Mirabó i reconstruir-la pedra a pedra, ell s'encarregaria de conservar-la i custodiar-la "fins que el poble recuperés el coneixement". I així havia estat.
   En anar a fer la foto vaig poder comprovar com era de "singular" aquell metge de qui es contaven tantes anècdotes curioses, tan popular com estimat entre el poble. Només arribar, algú em van mostrar el cartellet escrit a mà que tenia posat a la porta d'entrada de la caseta i que venia dir: 
   Señor ladrón: No rompa la puerta por favor. En la ventana de atrás está la llave. Entre y llévese lo que quiera. Gracias.
   I, efectivament, a la finestra de darrere hi havia la clau de la casa!
   
   El metge Jaume Costa i Pérez va morir uns anys més tard, en 1988.
   El 1990, amb motiu de la restauració dels pòrxens, l'ajuntament de Pedreguer va restituir la font al seu emplaçament original. 
   El poble de Pedreguer va demostrar que havia recuperat el coneixement, el trellat. Que li duri!