dimecres, 4 de juny del 2014

Afinitats Electives: Joan Vilatobà, un fotògraf pioner



Un altre descobriment recent: Joan Vilatobà (1878 - 1954) un dels introductors del pictorialisme a la península ibèrica i el primer català que es va dedicar professionalment a la fotografia. 
En 1998, per evitar ser enviat de soldat a la guerra de Cuba, Joan Vilatobà  - republicà, d'idees pacifistes i avançades - fuig a Tolosa de Llenguadoc i a Paris . Allí connectarà amb el pictorialisme - el primer moviment d'intencionalitat immanentment artística en la història de la fotografia- i serà influït per l'impressionisme. 
De retorn a Sabadell, en 1901,  introduirà aquella primera modernitat en el panorama fotogràfic català,
iniciant un intens i variat treball fotogràfic que combinava el retrat i el documental amb el paisatgisme i el treball d'estudi (escenes i estats anímics) sobre la base  romàntica  i simbolista, fins que el 1931, sobrepassat per les avantguardes artístiques, deixarà la fotografia per dedicar-se  a impartir classes de dibuix, privadament i a l'Escola d'Arts i oficis de Sabadell. Tot i que hi podem trobar també moltes imatges tòpiques de l'academicisme, la seva obra creativa m'ha sorprès, i  fins i tot trasbalsat, amb moltes fotografies carregades de suggestió i força expressiva.